Bestaande bouw

Naast nieuwbouw leent Digimeet zich ook uitermate goed voor inmeet- en uitzetwerkzaamheden zowel in als tegen bestaande bebouwing. Gaat het nu om een nieuw portaal in een bestaande ruimte, een aanbouw tegen een woning, een uitbreiding van een bedrijfshal of de transformatie van bijvoorbeeld een kantoorpand, dan is de scanner van Digimeet hier uitermate geschikt voor.

Bij het bouwen in of tegen bestaande bebouwing wordt maatvoering een stuk ingewikkelder in vergelijking met nieuwbouw. Tekenwerk van de bestaande situatie is vaak niet toereikend om direct op verder te tekenen en hoe ouder het bestaande pand is, hoe groter de afwijkingen. Ook het uitzetten van de maatvoering is niet meer zo vanzelfsprekend als bij nieuwbouw. Er moeten vanaf het begin af aan goede uitgangspunten zijn t.o.v. de bestaande bouw.

Digimeet biedt hierin de oplossing. Met onze Trimble X9 3D-scanner (Digiscan) kunnen we de bestaande situatie tot op het kleinste detail inmeten en verwerken.

Vooraf overleg (evt. op locatie) over de bestaande situatie en de toekomstige werkzaamheden wordt gevolgd door een inmeting middels het scannen van het object. Net als bij nieuwbouw worden er referentiepunten in de vorm van stickers en/of spijkers aangemaakt, daarna worden belangrijke referenties ingemeten zoals peilhoogtes, bestaande constructie, gevels, vloeren wanden enz. De scanner meet in 3D, dit houd in dat van elk gemeten punt de positie in X-Y en Z vlak bekend zijn. Alles wat in één rechte zichtlijn vanaf de scanner zichtbaar is kan (onder normale omstandigheden) gemeten worden. Het resultaat is een puntenwolk van miljoenen puntjes waarop je verder kunt engineren.

Wanneer op meerdere verdiepingen ingemeten dient te worden beschikken we over het Mous-Systeem waarmee ervoor gezorgd word dat op elke verdieping dezelfde referentiepunten gebruikt kunnen worden. Voor meer informatie zie ‘Mous-Systeem’.

Meer informatie? Neem direct contact met ons op!

Als de bestaande situatie ingescand is ligt het complete object in X-Y-Z vast en wordt de scan op kantoor uitgewerkt tot onderlegger.

Wanden, hekwerken, gevels, bestaand staal, enz. Alles is zichtbaar. Het resultaat is een digitale model van de ‘As built’ situatie. Dit digitale As Built BIM-model kan vervolgens vergeleken worden met het bestaande modellen en gebruik worden als onderlegger om op verder te tekenen. Voor meer informatie zie ‘Digiscan’.

Foto’s zijn te vergroten door er op te klikken.

Uit het uitgewerkte model kan ten slotte een .IFC-bestand gegenereerd worden. Dit .IFC-bestand kan gebruikt worden in een groot aantal 3D-modelleerprogramma’s om op verder te werken en zo deel uit te maken van het Bouw Informatie Model (BIM). Naast 3D-modelleersoftware zijn er ook diverse .IFC-viewers beschikbaar waarin het model langs alle zijden bekeken kan worden.

Digimeet kan u van dienst zijn bij de volgende onderdelen:

  • Voorbereiding tekenwerk

  • Aanmaken assenstelsel in bestaande bouw (bij meerdere verdiepingen maken we gebruik van het moussysteem)

  • Inmeten / scannen in bestaande bouw met het nieuwe assenstelsel als referentie

  • Uitzetten gewenste onderdelen. Denk aan nieuwe fundering, inboor ankers, nieuwe muren etc.

  • Inmeten / scannen bestaande bouwwerk omdat er geen tekenwerk van voorhanden is. Als eindproduct kunnen we zowel een 2D- als in 3D-tekening of model aanleveren.

BEL MIJ TERUG
U kunt hier een terugbel verzoek achterlaten. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.