TOEN DE BOUWPLANK, NU DIGIMEET

De bouwwereld is een behouden sector. Nieuwe ontwikkelingen krijgen te weinig kans doordat bedrijven vaak te traditioneel zijn ingesteld. Dikwijls geldt hierbij het motto geldt: “Zoals we het altijd doen, doen we het toch prima?”. De bouwplank is hier een goed voorbeeld van.

Voorheen werd bij het uitzetten van grondwerk, fundering en metselwerk gebruik gemaakt van de zogenaamde bouwplank. Rondom de bouwput werd een plank op piketten gezet, met daarop spijkers met de belangrijkste maten. Met behulp van een metselkoord en meetbanden werden zo de exacte posities bepaald. Dat deze traditionele methode niet helemaal waterdicht is, bleek door het gevaar van omstoten van de bouwplanken, onnauwkeurigheid en bewerkelijkheid.

Digimeet past een nieuwe methode toe, namelijk het digitaal uitzetten met een Robotic Total Station (RTS). Middels digitale tekeningen worden de gevraagde punten (zoals het hart van de ankers, de hoekpunten van de fundering en het metselwerk) in de computer gezet. Deze hoekpunten worden vervolgens geconverteerd naar de RTS. Met behulp van de gegevens in deze RTS kan ieder gevraagd punt op elk moment op de millimeter nauwkeurig, middels piketjes of maatspijkers worden aangegeven op de bouwplaats.

Doordat de bouwplank hierbij overbodig wordt, verdient het digitaal uit laten zetten zichzelf terug. Slechts eenmaal worden de gegevens opgeslagen in het systeem, terwijl je deze gegevens voor elke fase (grondwerk, fundering, metselwerk) in het bouwproces kan inzetten. Alles is mogelijk: ronde vormen, met diverse hoogteverschillen, het inmeten van bestaande gebouwen en/of het uitzetten van ankers/palen voor bedrijfsruimtes. Zelfs het uitzetten van particuliere woonhuizen kan u vele besparingen opleveren en voorkomt problemen bij maatvoering.